Broker de credite si servicii financiare

Cel mai dinamic broker din Oradea pentru credite de nevoi personale, credite imobiliare, credite ipotecare, credite de refinantare, carduri de credit, etc. Va scutim de bataia de cap si aglomeratia de la ghiseele bancilor, alegand solutia optima pentru dvs. Singura deplasare la banca va fi pentru a va ridica banii.

Wednesday, September 12, 2007

Dobanzi


Daca in prima jumatate din 2007 s-a produs o scadere a dobanzilor, in perioada urmatoare este de asteptat ca dobanzile la euro sa creasca, iar cele in lei sa stagneze.Pana acum, evolutia dobanzilor s-a dovedit favorabila pentru cei care au contractat imprumuturi. Atat la lei, cat si la valuta, ratele dobanzilor au coborat lent, continuand parcursul din trecut. Cel mai mult au beneficiat de aceasta tendinta creditele in lei, ale caror dobanzi medii s-au redus in 2007 cu 1,5 puncte procentuale, ajungand in luna mai la putin peste 12%, conform datelor publicate de BNR. Evolutia a fost posibila in principal datorita faptului ca banca centrala a taiat in repetate randuri din rata dobanzii de politica monetara. Acesta reprezinta reperul in functie de care fiecare banca isi stabileste politica de dobanzi. Si, avand in vedere ca dobanzile BNR au alunecat de la 8,75 la 7% in primul semestru din 2007, era normal ca o miscare de o asemenea anvergura sa se resimta si asupra clientilor bancilor comerciale. Totodata, merita semnalat faptul ca reducerea operata de BNR nu a fost inca asimilata integral, ceea ce arata ca institutiile de credit ar mai avea rezerve pentru a ieftini imprumuturile in moneda nationala. (Saptamana financiara, august 2007)
Dobanzile la creditele ipotecare la EURO au crescut de la 4,5 la 5% in primele 6 luni din acest an. Evolutia a fost fireasca, tinand cont de faptul ca Banca Centrala Europeana a majorat dobanda de politica monetara in acest interval cu 0,5 puncte procentuale - de la 3,5 la 4%. In schimb, la noi, dobanzile la creditele ipotecare in euro au scazut de la 6,9% in ianuarie la 6,4% in mai. Cauza acestei scaderi o constituie in principal, faptul ca majoritatea creditelor pentru locuinte se acorda la dobanzi fixe pe perioade promotionale, valabile intre 1 si 2 ani, la expirarea carora ele se majoreaza semnificativ. Un exemplu in acest sens este ca dobanda medie la EURO pentru creditele imobiliare existente in sold - respectiv cele care au fost acordate in trecut, cand nu existau dobanzi introductorii - este de 10%, cu 4 puncte procentuale mai mult decat la creditele noi. Este normal ca imprumuturile din trecut sa fie mai mari decat cele actuale, deoarece concurenta a crescut in timp, insa diferenta inregistrata este mult prea mare pentru a fi pusa doar pe seama acestui factor. De exemplu, la creditele de consum - unde exista mult mai putine imprumuturi cu dobanzi fixe initiale - diferenta dintre costul creditelor vechi si al celor noi este de numai un punct procentual. (Saptamana Financiara, august 2007)

No comments: